o društvu

predstave

 

kontakti

 

 

na prvo stran

Gugalnik

Premiera: sobota, 5. april 2008, kulturni dom Jakoba Trobca, Polhov Gradec

Kot pred vsemi izbranimi igrami, se je tudi pred izbiro Gugalnika zvrstilo nekaj dramskih besedil, katerih vsebina in igralska zasedba nas ni zadovoljila.
Imeli smo kup tekstov iz knjižnice in na dnu je bil Gugalnik. In ko se človek počasi naveliča brati nekakovostne tekste, najraje da prebrati najprej komu drugemu. Tudi pričujoči tekst je odpotoval, skoraj da ne neprebran nazaj v kjižnico.
Pa smo ga izbrali in zasedli. Zanj smo se navdušili, ker je na en način drugačen od preostalih že odigranih in sicer s svojo razgibanostjo in zanimivimi liki. Malo pa tudi zato, ker je igra iz prejšnega časa, kar pa smo poskušali kostumografsko in scensko tudi nakazati.
Priredba ni zadevala samo krajšanje in prilagajanje naši skupini, ampak tudi dodelava drugega dela, kjer smo izločili dve osebe, ter dodali eno novo. Sicer pa je igralska zasedba delno stara, delno stara/nova, nekaj pa je čisto svežih.
Premiero smo imeli v domači dvorani, čez teden reprizo v Hurjulu in potem še nekaj ponovitev do poletja. Sodeč po odzivu publike, nam jo je uspelo fajn nasmejati, zato nismo mogli pustiti, da bi se Gugalnik prehitro ˝iznihal˝ in smo ga z novim letom ter z novo igralko zopet pognali.

avtor: Novak Novak
prevod: Dušan Tomše
mentor: mag Andrej Vajovec
režija: Andrej Malovrh

igrajo
Rade Mesec (mož): Janez Koprivec
Olja Mesec (žena): Metka Rihar, Polona Malovrh
Joco (sosed): Danijel Dolinar
Dušica (prijateljica): Barbara Zibelnik
Zoran (sodelavec): Andrej Malovrh
g. Bedanovič (žrtev): Mohor Nartnik
Saša (duša XXI stoletja): Renata Trobec
Inkasant (nebodigatreba): Luka Trontelj

o igri
Zgodba srbskega avtorja Novak Novaka seže malo nazaj, v čas našega otroštva, morda tudi vašega ali vaše mladosti. Gre za zgodbo mlade družine, ki si postavlja svoje temelje. Le-te pa včasih pretresajo le navidez nepomembni ljudje in dogodki.
Mirno življenje meščevih se nenadoma zasuka v prav nepredvidljivo smer. V službo odide žena Olja, mati jokajočih dvojčkov, njeno mesto pa prevzame Rade, ki že od nekdaj vidi smisel svojega življenja v gospodinjskih opravilih. Zoran, Radetov kolega in pomemben partijski organ, pa njegove poteze ne razume. Mmm.... že diši po prismojenem. Radetu, očetu in mami v enem, z nasveti priskoči na pomoč Joco, sosed starejšega datuma, ki tako kot Dušica miri ozračje in gladi družinske nesporazume. Da pa je njihovo življenje še bolj pestro, jih obiščeta prometna žrtev in neizprosni inkasant. Frajla Saša pa išče sobo s pogledom na Ljubljanico...