o društvu

predstave

 

kontakti

 

 

na prvo stran

Kdo smo

Dramsko skupino Neptun smo neformalno ustanovili v začetku leta 2000. Ker je bila potreba, da se organiziramo tudi kot društvo, smo v letu 2003 ustanovili društvo z istim imenom in namenom razvijanja ter spodbujanja ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti, in sicer predvsem na področju gledališke umetnosti. Do danes smo pripravili več celovečernih gledaliških predstav in nekaj manjših projektov za različne priložnosti.
Prvi sestanki naše skupine so bili kar za mizo v župnišču, kjer nas je župnik Bogdan Oražem vedno gostoljubno sprejel in poskrbel tudi za našo duhovno lakoto. A tudi miza ni bila nikoli prazna, kar je še dodatno spodbujalo naše ideje in zamisli za na pot na novo ustanovljeni skupini.
Naš krstni podvig je bila pantomima Prenovi moje ranjeno srce . Z njo smo v času župnijskega misijona odprli predavanje p. Kristjana Gostečnika v kulturnem domu Jakoba Trobca. Pantomima je dobro uspela, zato smo se odzvali vabilom in jo še isto pomlad ponovili na Viču, pri nedeljski maši v Trebnjem in na misijonski tomboli v Železnikih, naslednjo jesen pa v Colu nad Ajdovščino.
Nato je sledila naša prva celovečerna predstava. Začeli smo z iskanjem primernega teksta in tako prebrali množico dramskih del, da smo našli takega, ki je bil vsem všeč. Odločitev nikakor ni bila lahka, saj smo izbirali med ljudskimi in klasičnimi igrami, med dramami in komedijami. Zmagala je komedija Bosa v Parku avtorja Neila Simona.
Glede na to, da med sabo nismo imeli izkušenih igralcev, še manj pa režiserjev, smo prek vez in poznanstev medse povabili mag. Andreja Vajevca, ki se igri posveča praktično vse svoje življenje. Padli smo v roke vrhunskega igralskega mojstra, ki je igralske metode ruskega teoretika igre Stanislavskega študiral po Evropi kot čez »lužo«. Tako smo spoznali bistvo igre na odru, ki je predvsem življenje in manj igra, in ki nas vsak četrtek zvabi na vaje.
Z Boso v Parku smo na oder stopili devetkrat, kar ni malo za "začetnike".
Še med zadnjimi gostovanji je padla odločitev za novo igro Naši trije angeli . Z malce večjo zasedbo smo jo postavili na oder maja 2003 in jo ponovili kar dvajsetkrat širom Slovenije.
V tem času pa smo že izbirali tekst za tretjo predstavo. Odločili smo se za bolj sodobno igro Dohodnina , komedijo v dveh dejanjih. Kot vedno se je tudi zdaj igralska zasedba rahlo prevetrila, eni so šli, drugi prišli. Premiero smo pripravili aprila 2005 in jo potem uspešno uprizarjali po drugih odrih.
Po mesecih intenzivnega iskanja primernega teksta in izločanju neustreznih smo se odločili za novo igro. Izbrali smo komedijo Neila Simona Vsak po svoje pesmi poje v prevodu Dušana Tomšeta. Po priredbi v Vsak po svoje... smo jeseni 2006 začeli z njenim študijem, tako da smo jo že februarja 2007 uspešno postavili na oder. Dvorana je bila popolnoma polna, publika pa nasmejana, kar je eden izmed poglavitnih ciljev našega ustvarjanja.
Sicer pa v okviru dramske skupine pripravljamo in sodelujemo tudi pri drugih prireditvah v domačem kraju in občini. Sodelujemo pri pripravi prireditve ob kulturnem dnevu in obredih velikega petka. V letu 2006 smo pasijon pripravili v oblike pantomime, ki smo jo zaigrali v domači cerkvi. V našem programu pa so tudi literarni večeri. Prvega smo imeli v februarju leta 2007, ko smo v ambientu pograjske graščine, nedaleč od Neptunovega vodnjaka, gostili pesnika Braneta Senegačnika.