o društvu

predstave

 

kontakti

 

 

na prvo stran

Dohodnina

Premiera: sobota, 23. april 2005, kulturni doma Jakoba Trobca, Polhov Gradec

Do Dohodnine smo se prikobacali po nekaj tednih branja in iskanja primernega teksta. Izbrani tekst sicer ni dobil čisto absolutne večine, a smo se zanj vseeno odločili, ter se lotili priredbe. Skupaj z našim zvestim mentorjem mag. Andrejem Vajevcem smo se z vnemo lotili vaj. Premiero smo umestili v čas, ki je tudi v resnici zanimiv za Dohodnino . Zelo sproščena in nasmejana publika nam je dokazala, da smo ubrali pravo smer. Že takoj po premieri smo organizirali nekaj gostovanj, ki smo jih združili skupaj še s staro igro Naši trije angeli. Z Dohodnino smo gostovali vse do jeseni 2006 (in tako pripravili 14 uprizoritev), ko se je pripravljala že nova igra.

avtor: Jean – Jacques Bricaire
priredba: Dramska skupina Neptun
mentor: Mag. Andrej Vajevec
režija: Janez Koprivec
scenografija: Rajko Tominec, Andrej Malovrh, Ajda Kristina Trontelj, Danijel Dolinar
luč, zvočni efekti: Rajko Tominec, Štefan Trobec
glasbena oprema: Vili Koprivec

igralci
Oskar Dragonja (lastnik reklamne agencije): Alojzij Stanovnik
Fernand Truden (strežaj): Danijel Dolinar
Anton Mesojedec (davčni inšektor): Andrej Malovrh
Martina (lastnica agencije z manekenkami): Nadja Prosen
Simona (manekenka): Ajda Kristina Trontelj
Barbara (stevardesa): Barbara Trobec
Akviziter: Rajko Tominec
Luka (študent): Janez Koprivec

Vsebina:
Zgodba raznolikih likov: lepih in onih nekoliko manj, zvestih in brezvestnih, mladih in namišljeno starih, resničnih in zaigranih. Skratka vse, kar je potrebno za pošteno igro, ki se zaplete in pred vami razplete v smeri, ki jo pričakujete ali pa tudi ne. Vse je odvisno od vaših osebnih izkušenj s tega področja.
Dogajanje teče v hiši direktorja reklamne agencije Oskarja Dragonje, ki že vrsto let slepari državo z namišljenimi družinskimi člani in se mora zaradi obiska davčne inšpekcije predčasno vrniti z eksotičnega potovanja. Časa ni veliko in izmišljene razmere, ki jih je direktor redno predstavljal v obrazcu Dohodnina, bo potrebno nekako materializirati.
Seveda se najprej obrne na svojega strežaja Fernanda, ki v kuhinjo povleče sosedovega študenta Luka, zatem pokliče trenutno ljubezen Barbaro in eno od prejšnjih Martino, lastnico agencije z manekenkami, ki postreže še s Simono, in tako naprej do prihoda davčnega inšpektorja Antona Mesojedca. Če pa se vam v tistem trenutku stoži po nakupih v velikih trgovskih centrih, trenite z očesom in obišče vas akviziter, ki vam ponudi pravo eksotiko. Tako postaja zapisan obrazec Dohodnine dramsko delo, ki mu didaskalije pripisujeta trenutni navdih igralcev in vzdušje občinstva.